A A A English German Dutch
Boerenlandpad de Balkengatroute

Boerenlandpad de Balkengatroute

De Balkengatroute leidt je door de natuur en dorpse omgeving van Zoeterwoude. Vogelaars komen tijdens deze wandeling helemaal aan hun trekken; de route loopt namelijk door de Groote Westeindsche Polder, misschien wel het meest vogelrijke gebied in de wijde omgeving. Je loopt ook een deel van de weg die Stompwijkers eeuwen geleden volgden als zij op zondag naar de kerk in Voorschoten gingen.

Onderweg zie je lichte glooiingen in het landschap. Dit zijn oude riviergeultjes die dichtgeslibd zijn met klei en die in de loop der tijd hoger kwamen te liggen dan de inklinkende veengrond.

De route doorkruist drie polders: de Groote Westeindsche Polder, de Westbroekpolder en de Grote Polder. De Balkengatroute heet naar het Balkengat, de bijnaam voor het Papemeer waarlangs het pad loopt. Vroeger werden hier boomstammen in het water bewaard tot het moment waarop ze tot balken en planken verzaagd konden worden.

De Balkengatroute en de Weipoortroute (9,5 km) ontmoeten elkaar in Zoeterwoude-Dorp en kunnen daar aan ‘elkaar geknoopt’ worden. Je vindt hier meer informatie over de Weipoortroute.

Tip: Met het GPX-bestand kun je deze wandelroute van punt naar punt volgen met je mobiele telefoon. Handig, want dan weet je altijd waar je bent!
Je kunt hier een PDF van de route downloaden.

Praktische informatie
Soort route: wandelen
Afstand: 6 km
Startpunt: TOP Zoeterwoude

Wil je verder wandelen in de regio? Neem dan een kijkje op deze pagina of op de website van Landschapsfonds Holland-Rijnland.

Op het land van de boer

Houd in de gaten dat de boerenlandpaden zijn geopend van 15 juni t/m 15 maart. Daarbuiten zijn de routes afgesloten i.v.m. het broedseizoen.

De wandelingen leiden dwars door de weilanden, langs de koeien en schapen. Honden zijn vanwege besmettingsrisico’s voor het vee dan ook niet toegestaan.

De boer verwelkomt je op zijn terrein; gedraag je als een goede gast.

Tip: Vergeet niet om contant geld mee te nemen voor lekkere producten bij de boer!

Let op: dit boerenlandpad is gesloten tijdens het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juni).

Meld blokkades of ontbrekende routebordjes
Blokkades op het pad of ontbrekende routebordjes kun je vanaf nu melden op meldpuntroutes.nl. Het gezamenlijke meldsysteem van Wandelnet en Fietsplatform vervangt het bestaande BordjeWeg en MeldpuntWandelen. Voor jou als fietser en wandelaar betekent dat nog meer gemak: één (mobiele) website voor alle meldingen. Neem snel een kijkje op meldpuntroutes.nl.

Foto: Marijke Langeveld

DutchEnglishGerman