A A A English German Dutch

Zoeterwoude en kaas

Eén klein hapje en je proeft direct het verschil: de smaak van boerenkaas is zoveel rijker dan fabriekskaas! Maar wist je dat slechts 1% van alle kazen van de boerderij komt? Anno nu zijn er minder dan 250 zelfkazende boeren in Nederland.

Boerenkaas
Ooit telde Zoeterwoude zo’n zestig kaasboeren. De reden was het sterk groeiende inwoneraantal van de stad. Voor het Spaans beleg van 1574 bestond Leiden uit 15.000 inwoners, een eeuw later waren dat er al ruim 60.000. Om al deze Leidenaren van zuivel en voedsel te voorzien, ontstond er rond de stad een groot aantal veeteeltbedrijven. Tegenwoordig vind je nog altijd negen zuivelboerderijen in en om Zoeterwoude. Een aantal hiervan staat bekend om zijn prijswinnende kazen. Zoals de Cum Laude kazen; een award die wordt uitgereikt tijdens een landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke manier op de boerderij maken.

Boeren-Leidsekaas
Deze traditionele komijnekaas, herkenbaar aan de roodbruine coating en het reliëf-indrukmerk met de gekruiste sleutels, wordt bereid van afgeroomde melk die overblijft na de bereiding van boter. Omdat deze kaas mager is en komijnzaad bevat, is zij lang houdbaar. In de 17e eeuw ging de Leidse mee op VOC-schepen; als bron van eiwitten voor de bemanning maar ook als ruilmiddel. In tegenstelling tot de volvette Goudse kaas smolt en zweette de Leidse niet in de tropische hitte. Zelfs op de terugweg was deze nog goed te eten. Niet voor niets dus dat de Leidse eeuwenlang de belangrijkste kaas van Nederland was! Nu zijn er nog slechts zeven boerderijen rondom Leiden die de ‘sleutels’ in de kaas mogen drukken. Zo zetten zij deze heerlijke traditie uit de tijd van de VOC voort.

Proef en beleef het boerenland!
Leer het boerenland kennen en geniet van een landelijk gebied dat rijk is aan natuur, water en oneindige vergezichten. En van de bonte verzameling van bloemen die in bermen en langs weilanden staan. De vele zuivelboerderijen voorzien je onderweg van lekkere hapjes en verse drankjes. Kinderen kunnen hun hart ophalen tijdens het koeknuffelen, het voeren van geitjes of een tochtje met de kano. Geniet na op één van de terrasjes en boek een overnachting bij één van de gastvrije logiesverstrekkers. Zo ervaar je Zoeterwoude het beste!

DutchEnglishGerman