A A A English German Dutch
De Groote Molen van Zoeterwoude

De Groote Molen van Zoeterwoude

Contact

Molenpad 9
2382 GZ Zoeterwoude

Je ziet ‘m in de verte al staan: de Groote Molen van Zoeterwoude. De molen is in 1626 gebouwd voor het droogmalen van de Grote Polder en tot op de dag van vandaag in bedrijf. Door het veranderde landschap en polderpeil is de waterloop echter veranderd. Om de molen toch maalvaardig én in goede conditie te houden, pompt hij nu water rond. De molen heet niet voor niets ‘Groote Molen’; met een vlucht van 25 meter is het een indrukwekkende, forse molen.

De Groote Molen doet al eeuwenlang trouwe dienst. Maar de zware storm van 2 april 1973 richt veel schade aan. De koker breekt van de molen af en het bovenhuis wordt met wiekenkruis en al volkomen vernield. In de jaren daarna wordt de molen gerestaureerd en in 1976 is hij weer maalvaardig. Meer informatie over de molen vind je op de website van de Rijnlandse Molenstichting.

Praktische info

Je kunt de molen elke eerste zaterdag van de maand bezoeken (indien de weersomstandigheden het toelaten). De molen is ook geopend op de jaarlijkse Rijnlandse Molendag, die altijd plaatsvindt op de vierde zondag van oktober. Ga voor een overzicht van vaste draaidagen naar de site van de Rijnlandse Molenstichting.

Naast vaste draaidagen zijn er ook losse draaidagen. In principe kun je de molen bezoeken als hij maalt. Op afspraak kan ook. Stuur in dat geval even een mailtje naar molenaar Pieter Hellinga.

De Groote Molen van Zoeterwoude

Je ziet ‘m in de verte al staan: de Groote Molen van Zoeterwoude. De molen…

Open draaidagen Groote Molen

Kom naar de open draaidagen van de Groote Molen! Deze molen vertelt namelijk een bijzonder…
DutchEnglishGerman